Szarlotka Mamy Borejko

Opublikował dnia 31 Maj, 2016

Powoli już stają się tradycją poniedziałkowe literackie wypieki Koła
Przyjaciół Biblioteki. Tym razem, nasz wybór padł na szarlotkę Mamy Borejko.
Najlepiej nastrój panujący w pomieszczeniach Kostki Smaku oddaje wiersz Natalii Bajer z kl. 1b.

W poniedziałek Koło Przyjaciół Biblioteki
Wybrało się znowu na swe wypieki
Trochę uśmiechu, szczypta chęci
A już gotowe ciasto wszystkich nęci
Tym razem padło na szarlotkę
Pyszne ciasto – fajna sprawa
(choć w wyrobieniem ciasta była niezła zabawa)
Trochę jabłek i by nad „i” postawić kropkę
Bita śmietana na talerzyku
A tu nagle… Fiku, miku!
Ani jeden kawałek nie pozostał
I nawet okruszek żaden się nie ostał

Dla zainteresowanych i chętnych prezentujemy przepis na cisto.

Szarlotka Mamy Borejko
Jabłka:
1,2-1,5 kg kruchych, słodkich jabłek
70-100g suszonej żurawiny
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć nadmiar soku i wyłożyć na patelnię. Wymieszać z żurawiną, podsmażać przez kilka minut, odstawić do wystygnięcia.

Ciasto:
1 żółtko
150g cukru
4 łyżki śmietany 12%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
paczka cukru wanilinowego (16g)
kostka margaryny (250g) pokrojonej w kostkę
500g mąki krupczatki
Wszystko razem wrzucamy do miski lub na stolnicę, zagniatamy gładkie, nieklejące się ciasto. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy ciasto na 15 minut do godziny do lodówki, a potem wylepiamy nim tortownicę.
Następnie wypełniamy gotową formę nadzieniem z jabłek i wkładamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika na ok. 40 min (do zrumienienia ciasta).
Najlepiej smakuje podawana z bitą śmietaną.

Natalia Bajer 1B

Izabela Józwik, nauczyciel bibliotekarz

Zobacz zdjęcia