Literaturę warto smakować

Opublikował dnia 15 Kwiecień, 2016

Literaturę warto smakować. Przekonało się o tym Koło Przyjaciół Biblioteki.I to w sposób dosłowny!

W związku z tym, że na kartach literatury mnóstwo jest zapachów, nieprzebrane bogactwo smaków, a tym samym przepisów kulinarnych.Uczniowie postanowili wypróbować przynajmniej część z nichJ  Na pierwszy ogień poszedł przepis na cisto „Murzynek” z powieści Małgorzaty Musierowicz „Kwiat kalafiora”. Ciasto to upiekła główna bohaterka książki Gabrysia Borejko z okazji imienin swojego ojca Ignacego.

Atmosferę panująco przy pieczeniu najlepiej oddaje wiersz, który z tej okazji napisała Natalia Bajer uczennica klasy 1b.

Dnia kwietnia jedenastego

W naszej szkole stało się coś niezwykłego

Otóż Biblioteki Przyjaciół Koło

Wybrało się wesoło

Na miłe czasu spędzenie

A mianowicie: na murzynka pieczenie

Z przepisu pani Małgorzaty Musierowicz skorzystawszy

A później trochę pogotowawszy

Stworzyliśmy wspaniałe ciasto

Którego zapach unosił się nad całe miasto

Cisto wyszło doprawdy śliczne

Pyszne i fantastyczne

Na koniec podajemy przepis na ciasto może ktoś też zechce je upiec.

Murzynek Gabrysi Borejko

Składniki:

1 kostka masła lub margaryny
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao
1 1/2 szkl cukru
4 jaja
1 1/2 szkl mąki
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki proszku do pieczenia
garść rodzynek

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodając mleko, kakao i cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż pojawią się liczne pęcherzyki powietrza świadczące, że masa wrze. Masę ostudzić, a następnie dodać 1 żółtko. Pół szklanki masy odlać (będzie ona potrzebna do posmarowania gotowej babki).

Do garnka wsypać mąkę, dodać 3 żółtka, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Do foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, smarujemy je pozostałą masą (na ciepłym cieście masa lepiej daje się rozprowadzić).

Natalia Bajer 1b

Izabela Józwik, nauczyciel bibliotekarz

Zobacz zdjęcia