Jak smakuje „Sernik Kłamczuchy”…

Opublikował dnia 9 Maj, 2016

Kilka dni temu Koło Przyjaciół Biblioteki spotkało się ponownie w KOSTCE Smaku. Celem spotkania było upieczenie „Sernika Kłamczuchy”. Przepis na ciasto znaleźliśmy na kartach literatury. Upiekła go Aniela Kowalik vel Kłamczucha czyli bohaterka drugiego tomu, jakże popularnej serii „Jeżycjada”, autorstwa Małgorzaty Musierowicz.
Ciasto wyszło przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach… i ciut za słodkie. Ale tak to jest jak się wierzy kłamczuchom:)


Dla ciekawskich podajemy przepis:)

Sernik Kłamczuchy
• 1 kg tłustego twarogu
• 6 jajek
• 1,5 szklanki cukru (zdecydowanie można mniej)
• 1/2 kostki masła
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• cukier waniliowy
• rodzynki
• skórka pomarańczowa
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przekręcić przez maszynkę twaróg.Na puch utrzeć 6 żółtek z cukrem. Do masy jajecznej dodawać po łyżce twarógu, potem roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy na końcu mocno ubitą pianę z białek, delikatnie lecz stanowczo mieszamy i nakładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego!

Koło Przyjaciół Biblioteki

Izabela Józwik, nauczyciel bibliotekarz

Zobacz zdjęcia