Spotkanie w ramach programu Erasmus+ w Austrii, Wiedeń 31.03 – 04.04.2025

Podczas tygodnia Erasmus+ 2025 w Wiedniu przeprowadziliśmy eksperymenty dotyczące enzymatycznej degradacji i fermentacji celulozy i skrobi w międzynarodowych małych grupach. Dzięki prezentacjom studentów z Wiednia, Węgier, Polski i Indii (online) poznaliśmy teoretyczne podstawy eksperymentu. Po dodaniu odpowiednio enzymów celulazy i amylazy zmierzyliśmy fotometrycznie rosnące stężenie glukozy.  Zgodnie z oczekiwaniami, wzrost można było zaobserwować w każdej grupie. Po dodaniu drożdży fermentację mierzono poprzez spadek stężenia glukozy. Eksperyment został zakończony intensywną dyskusją nad wynikami.

Spotkanie obejmowało również prezentację i dyskusję na temat „zrównoważonego rozwoju x wiedeńskiej giełdy papierów wartościowych” prowadzoną przez Teresę Hell (Wiedeńska Giełda Papierów Wartościowych). Aby przybliżyć międzynarodowym studentom wiedeńską kulturę, odwiedziliśmy Belweder i hiszpańską szkołę jazdy konnej oraz inne znane miejsca turystyczne w Wiedniu. Prezentując nasze kraje i mieszkając w rodzinach goszczących, udało nam się lepiej zrozumieć siebie nawzajem.

KOSTKA LICEUM
Cookie

Strona KOSTKI Publicznego Liceum Ogólnokształcącego Jezuitów im. św. Stanisława Kostki wykorzystuje pliki „Cookie” (tzw. ciasteczka), które są umieszczone na komputerze w celach statystycznych oraz aby pomóc dopasować naszą stronę do Państwa zainteresowań.  Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Państwa potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie wyrażą Państwo zgody na to, abyśmy rozpoznawali Państwa komputer, proszę nastawić swoją przeglądarkę internetową w ten sposób, aby usuwał on pliki Cookies z twardego dysku komputera, blokował wszystkie Cookies lub ostrzegał Państwa, zanim jakiś plik Cookie zostanie zapisany.