Spotkanie w ramach programu Erasmus+ w Krakowie, 17-21 lutego

Podczas tego spotkania uzyskaliśmy głębszy wgląd w enzymatyczną degradację bioetanolu z celulozy i skrobi. Pracowaliśmy razem w małych grupach mierząc stężenie glukozy za pomocą elektronicznych pasków testowych. Na koniec destylowaliśmy wyprodukowany etanol.

Oprócz tego przeprowadziliśmy eksperymenty dotyczące właściwości etanolu i pracowaliśmy nad teoretycznymi podstawami eksperymentu.

Ponadto, odbyliśmy kilka wycieczek, w tym do kopalni soli, historycznego centrum Krakowa i – jako atrakcja – na Krakowskie Oko z pięknym widokiem na Kraków. Zanim się pożegnaliśmy, spędziliśmy wieczór kulturalny, odkrywając typowe aspekty każdego kraju i delektując się typowymi polskimi potrawami. Na koniec zastanawialiśmy się nad spotkaniem, nad tym, czego się nauczyliśmy i co zyskaliśmy na przyszłość.

KOSTKA LICEUM
Cookie

Strona KOSTKI Publicznego Liceum Ogólnokształcącego Jezuitów im. św. Stanisława Kostki wykorzystuje pliki „Cookie” (tzw. ciasteczka), które są umieszczone na komputerze w celach statystycznych oraz aby pomóc dopasować naszą stronę do Państwa zainteresowań.  Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Państwa potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie wyrażą Państwo zgody na to, abyśmy rozpoznawali Państwa komputer, proszę nastawić swoją przeglądarkę internetową w ten sposób, aby usuwał on pliki Cookies z twardego dysku komputera, blokował wszystkie Cookies lub ostrzegał Państwa, zanim jakiś plik Cookie zostanie zapisany.