Spotkanie w ramach programu Erasmus+ w Krakowie, 17-21 lutego
Podczas tego spotkania uzyskaliśmy głębszy wgląd w enzymatyczną degradację bioetanolu z celulozy i skrobi. Pracowaliśmy razem w małych grupach mierząc stężenie glukozy za pomocą elektronicznych pasków testowych. Na koniec destylowaliśmy wyprodukowany etanol.
Oprócz tego przeprowadziliśmy eksperymenty dotyczące właściwości etanolu i pracowaliśmy nad teoretycznymi podstawami eksperymentu.
Ponadto, odbyliśmy kilka wycieczek, w tym do kopalni soli, historycznego centrum Krakowa i – jako atrakcja – na Krakowskie Oko z pięknym widokiem na Kraków. Zanim się pożegnaliśmy, spędziliśmy wieczór kulturalny, odkrywając typowe aspekty każdego kraju i delektując się typowymi polskimi potrawami. Na koniec zastanawialiśmy się nad spotkaniem, nad tym, czego się nauczyliśmy i co zyskaliśmy na przyszłość.