Spotkanie w ramach programu Erasmus+ w Austrii, Wiedeń 31.03 – 04.04.2025
Podczas tygodnia Erasmus+ 2025 w Wiedniu przeprowadziliśmy eksperymenty dotyczące enzymatycznej degradacji i fermentacji celulozy i skrobi w międzynarodowych małych grupach. Dzięki prezentacjom studentów z Wiednia, Węgier, Polski i Indii (online) poznaliśmy teoretyczne podstawy eksperymentu. Po dodaniu odpowiednio enzymów celulazy i amylazy zmierzyliśmy fotometrycznie rosnące stężenie glukozy. Zgodnie z oczekiwaniami, wzrost można było zaobserwować w każdej grupie. Po dodaniu drożdży fermentację mierzono poprzez spadek stężenia glukozy. Eksperyment został zakończony intensywną dyskusją nad wynikami.
Spotkanie obejmowało również prezentację i dyskusję na temat „zrównoważonego rozwoju x wiedeńskiej giełdy papierów wartościowych” prowadzoną przez Teresę Hell (Wiedeńska Giełda Papierów Wartościowych). Aby przybliżyć międzynarodowym studentom wiedeńską kulturę, odwiedziliśmy Belweder i hiszpańską szkołę jazdy konnej oraz inne znane miejsca turystyczne w Wiedniu. Prezentując nasze kraje i mieszkając w rodzinach goszczących, udało nam się lepiej zrozumieć siebie nawzajem.