Co pewien czas Foto Kostka zmienia tematykę pracy. I tak też się stało podczas naszego listopadowego spotkania, gdzie wszyscy wspólnie w Kostce Smaku przygotowaliśmy tzw. cebularze, które następnie uwieczniliśmy na zdjęciach. Zajęcia miały podwójny wymiar – kulinarny i fotograficzny.
Uczniowie dobrze odnaleźli się w nowej roli i pomimo wylanych łez 🙂 stworzyli dobre cebularze. Poniżej prezentujemy efekty naszej pracy, niestety tylko te fotograficzne, bowiem efekty kulinarne rozeszły się w ekspresowym tempie następnego dnia tj. podczas Śpiewania Patriotycznego.

Przepis na Cebularze

Cebularze

1/2 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jajka
1 łyżka cukru
3 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
50 dag cebuli
2 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki pieprzu
olej do wysmarowania formy

Połączyć drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, przesmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem, dodać kminek.
Masło rozpuścić i dodać 1/2 szklanki mleka.
Do miski wsypać mąkę, wlać gotowy rozczyn, przestudzone mleko z masłem, jajko i sól. Z podanych składników zagnieść ciasto podsypując dodatkowo mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na wysokość 1,5 cm . Wykrawać kubkiem placuszki. Każdy placuszek posmarować rozbitym jajkiem. Na środek placuszków nakładać wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę.
Piec w piekarniku przez pierwsze 5 minut w temp. 60 st. Później zwiększyć temp. do 180 st. Pieczemy do momentu, aż cebularze nabiorą złotego koloru.

źródło:

https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/cebularze

Serdeczne podziękowania dla całej grupy za wspólną pracę 😉
Paweł Mika, nauczyciel informatyki